Oorsprong van Kintsugi Urn & Ritueel

Oorsprong van Kintsugi Urn & Ritueel

Oorsprong van Kintsugi Urn & Ritueel

Zo’n anderhalf jaar geleden ontstond een idee. Mijn bewondering voor Kintsugi, zowel de kunstvorm als de filosofie, kreeg een nieuwe richting door een kennis die geen passende urn kon vinden voor zijn overleden moeder. Ondanks het ruime aanbod voldeed niets aan zijn wensen: hij zocht iets van betekenis, schoonheid, handgemaakt en duurzaam.

Ik realiseerde me dat een Kintsugi Urn perfect bij zijn wensen zou aansluiten. Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn liefde voor Kintsugi wilde inzetten om iets moois en betekenisvols te creëren voor (het einde van) iemands leven.

Inspiratie & steun

Onbekend in de uitvaartwereld, benaderde ik uitvaartbegeleider Gerwin Tijssen. Met warme herinneringen aan een eerdere samenwerking deelde ik mijn plan: Kintsugi Urnen maken van pre-owned vaasjes en asdragers, gebroken en hersteld volgens het Kintsugi Ritueel. Elk stuk kreeg een unieke intentie van liefde, verbinding en herinnering. Ook wilde ik nabestaanden de kans geven om zelf een persoonlijke urn te herstellen, passend bij mijn achtergrond als vertrouwenspersoon.

Gerwins steun en woorden: “Ik weet niet of het een succes wordt, maar ík geloof erin en gun het je enorm”, spoorden me aan om ermee door te gaan. Zijn oprechte enthousiasme vanuit ervaring was precies wat ik nodig had.

Oorsprong eerste Kintsugi Urn

Het plan groeide, en in mijn atelier zag de eerste selectie Kintsugi Urnen het licht. Elk exemplaar koos ik zorgvuldig uit, brak ik met aandacht en herstelde ik liefdevol. Vanwege de unieke vormen, maak ik ook zelf de aszakken op maat.

Uit het fijne persoonlijke contact toen mijn eerste urn werd verkocht, bleek dat de behoefte er inderdaad is. En toen Denise Thiry van Urnenhemel.nl contact met me opnam, werd dit bevestigd. Tot mijn verrassing bleek ik de eerste te zijn met een handgemaakte Kintsugi Urnen-lijn.

Kintsugi Urn Ritueel

De komende weken mag ik het door mij ontwikkelde Kintsugi Urn Ritueel inzetten bij het maken van een dierenurn voor een geliefd hondje en bij het gezamenlijk breken en herstellen van een urn met een stel dat vooruit wil kijken naar het moment dat een van hen komt te overlijden. Betekenisvolle fases waarin ik met liefde en aandacht een bijdrage mag leveren.

Mijn ritueel verbindt het donker van verlies met het licht van herdenken. De gouden lijnen symboliseren herinneringen, ervaringen en verbindingen die ons sterker maken, ondanks de breuken die we onderweg hebben opgelopen. Omdat we een keuze hebben hoe we ermee omgaan…

Kintsugi staat voor de schoonheid van imperfectie: het verhaal van herstel en veerkracht. De urn biedt een tastbare plek om liefde en verlies een betekenisvolle plaats te geven.

Ik ben dankbaar dat ik via dit werk zowel een creatieve als waardevolle bijdrage mag leveren aan herinnering en herdenking. Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust met me contact op.

Warme groet, Rachel

Over Liefde & Kintsugi Urn: een persoonlijk verhaal

Over Liefde & Kintsugi Urn: een persoonlijk verhaal

Over Liefde & een Kintsugi Urn: een persoonlijk verhaal

Wat een prachtig gesprek had ik vandaag… Onlangs benaderde een liefhebber van mijn Kintsugi Art me weer. Ze had eerder oorhangers gekocht en een bijzonder, gebroken tegeltje laten herstellen. Nu had ze gezien dat ik ook Kintsugi-urnen en keepsakes maak. Ze vertelde me dat zij en haar partner dit jaar hun testament hadden vastgelegd. Zonder kinderen wilden ze alles goed geregeld hebben, zodat de ander niet met de afhandeling zou blijven zitten bij overlijden.

Ze vertelde me hun grote wens: om uiteindelijk samen uitgestrooid te worden. Maar omdat ze waarschijnlijk niet tegelijkertijd zullen overlijden en geen kinderen hebben, kozen ze ervoor om nu al samen een Kintsugi Urn uit te zoeken. Een kunstobject, subtiel en niet herkenbaar als urn, voor in de woonkamer.

Kippenvel bij Kintsugi

Toen ik vroeg of ze een bestaande urn wilde kopen of liever zelf een urn wilde maken tijdens een Kintsugi Ritueel, reageerde ze enthousiast en verrast: “Ooooh, kan dat? Ik krijg helemaal kippenvel! Wat geweldig. Ja, dat wil ik! We gaan hem samen zelf maken. Laten we meteen een datum plannen.”

We bespraken hun wensen, kleuren, persoonlijke materialen en stijl. En in het kader van duurzaamheid besloten ze om samen kringloopwinkels en antiekzaakjes af te struinen, op zoek naar de perfecte pot of vaas. Ik zoek graag met hen mee.

Voorrecht

Ik vind het een voorrecht om dit persoonlijke proces samen te doorlopen, om een pot te breken en met Kintsugi-techniek aan de hand van hun liefdevolle herinneringen te herstellen tot een bijzondere urn. Met een verhaal. 

Ben je geïnspireerd? Neem gerust contact met me op. Ik luister graag naar je wensen en denk mee over de mogelijkheden.

Warme groet, Rachel

Allerzielen: een moment van verbinding en herinnering

Allerzielen: een moment van verbinding en herinnering

Allerzielen: een moment van verbinding en herinnering

Zaterdag 2 november 2024 is het Allerzielen, een dag om stil te staan bij wie ons zijn ontvallen. Deze dag voelt extra dichtbij, want ik woon tegenover de historische begraafplaats Ter Navolging (1786) in Tiel. Tijdens de Lichtjesavond hier worden eeuwenoude bomen prachtig verlicht, honderden kaarsjes branden en het Tiels Mannenkoor vult de avond. Het is een bijzonder ritueel, dat ons helpt dierbare verhalen levend te houden.
 

Herinneringen een plek geven is niet altijd makkelijk. Rituelen zoals Lichtjesavond, of een persoonlijk herdenkingsmoment, kunnen helpen om verlies te omarmen en onze geliefden te blijven gedenken. Een Kintsugi Ritueel biedt een tastbare manier om die verbinding vorm te geven: door een pot of vaas te breken en te herstellen met goud, of een persoonlijk Keepsake te maken, ontstaat een blijvend symbool vol herinneringen.

Allerzielen speciaal aanbod

Dit jaar bied ik een speciaal Allerzielen-aanbod  aan om je te ondersteunen bij herinnering en verbinding. Neem contact op met als onderwerp Allerzielen en ik stuur je het aanbod persoonlijk toe. Een bijzondere kans om samen een Kintsugi Ritueel of gedenkstuk te creëren waarin kostbare herinneringen verankerd blijven. Wil je op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je onderaan deze pagina en ontvang het aanbod rechtstreeks in je mailbox.
Top 10 van belemmerende gedachten tijdens het Kintsugi Ritueel

Top 10 van belemmerende gedachten tijdens het Kintsugi Ritueel

Top 10 van belemmerende gedachten tijdens het Kintsugi Ritueel

Vandaag mocht ik mijn Kintsugi Atelier openstellen voor de Kunst- & Cultuurroute van HAVO 4 & VWO 4 van het Lingecollege in Tiel. Ik was met Golden Linings in Life de nieuwkomer in deze jarenlange traditie – en wat een mooie ervaring!

Vanuit het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) konden leerlingen kiezen uit een gevarieerd programma met drie verschillende workshops. Zo ontdekten ze wat er aan kunst en cultuur te vinden is in hun eigen omgeving.

Tijdens mijn Kintsugi Workshop maakten de tieners kennis met Kintsugi als kunstvorm, de geschiedenis en filosofie erachter, en de waardevolle lessen die het te bieden heeft.

Wat heb ik genoten van die jongeren. Elk werkte tijdens het Kintsugi Ritueel op zijn of haar eigen manier, met eigen (on)geduld, focus, en motivatie. Ik was aangenaam verrast door hun enthousiasme, interesse en de inzichten die ze deelden. Wanneer een aantal zelfs na de eindtijd nog verder wil werken om hun kunstwerk af te maken, of wanneer iemand mij vertelt dat haar schaaltje met gouden breuklijnen symbool staat voor de scheiding van haar ouders, dan weet je dat er iets is geraakt. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Ook waren er tijdens de workshops wat kleine reflectiemomenten, en zo ontstond mijn “𝑻𝒐𝒑 10 𝒗𝒂𝒏 𝒃𝒆𝒍𝒆𝒎𝒎𝒆𝒓𝒆𝒏𝒅𝒆 𝒈𝒆𝒅𝒂𝒄𝒉𝒕𝒆𝒏 𝒕𝒊𝒋𝒅𝒆𝒏𝒔 𝒉𝒆𝒕 𝑲𝒊𝒏𝒕𝒔𝒖𝒈𝒊 𝑹𝒊𝒕𝒖𝒆𝒆𝒍”:

1. “Ik wil niet dat het breekt.” – Angst voor de breuk zelf, terwijl dat juist de essentie is van Kintsugi.
2. “Als het te veel stukjes zijn, kan ik het niet meer maken.” – Het gevoel dat sommige breuken te groot of onherstelbaar zijn.
3. “Mijn schaaltje is scheef.” – Perfectionisme dat je ervan weerhoudt de imperfectie te omarmen.
4. “Als er een gat in zit, is het mislukt.” – De gedachte dat iets alleen mooi is als het compleet is.
5. “Ik kan het niet goed genoeg herstellen.” – Angst voor falen of het niet perfect kunnen uitvoeren van de techniek.
6. “Mijn werk ziet er niet professioneel uit.” – Jezelf vergelijken met anderen en je eigen werk als minderwaardig zien.
7. “Ik heb vast de verkeerde kleur goud gemengd.” – Onzekerheid over het maken van de juiste keuzes.
8. “Ik ben hier niet creatief genoeg voor.” – Twijfels over je eigen artistieke vaardigheden.
9. “Als ik fouten maak, verpest ik het hele stuk.” – De overtuiging dat fouten onherroepelijk zijn.
10. “Het wordt nooit zo mooi als de voorbeelden die ik heb gezien.” – Te hoge verwachtingen stellen aan de uitkomst.

Het mooie van het Kintsugi Ritueel is dat het ons leert anders te kijken naar wat we als gebreken of fouten zien. Het gaat niet alleen om het herstel van een voorwerp, maar ook om het symbolisch herstellen van onszelf. We leren dat de dingen die we als mislukkingen beschouwen, juist deel uitmaken van ons unieke verhaal. De breuklijnen, gevuld met goud, vertellen niet alleen een visueel indrukwekkend verhaal, maar herinneren ons eraan dat imperfectie iets is om te koesteren in plaats van te verbergen. Voor veel mensen, jong en oud, biedt Kintsugi een waardevol moment van zelfreflectie, waarin ze ontdekken dat het omarmen van gebreken niet zwakheid betekent, maar juist kracht toont. Dit maakt het Kintsugi Ritueel zo bijzonder en tijdloos, omdat het niet alleen werkt op een artistiek niveau, maar ook op een diep emotioneel vlak. Iedere breuk die we repareren, of dat nu fysiek of mentaal is, maakt ons uiteindelijk sterker en mooier.

Het Kintsugi Ritueel helpt ons om los te laten en te omarmen wat er is, juist tijdens zulke momenten. En dat is niet alleen waardevol voor tieners midden in hun puberteit, want herken jij dit ook als volwassene?

kintsugi wabisabi kintsugiworkshop kunst #cultuur cultuur inzichten rituelen

Hoe een oude Japanse kunstvorm helpt bij moderne werkdruk

Hoe een oude Japanse kunstvorm helpt bij moderne werkdruk

Mindfulness op de werkvloer: hoe een oude Japanse kunstvorm helpt bij moderne werkdruk

In een tijd waarin werkdruk vaak hoog is, kan het waardevol zijn om ruimte te creëren voor rust, reflectie en verbinding. Mindfulness is niet alleen belangrijk voor ons welzijn, maar ook voor de dynamiek binnen teams. Het helpt om even stil te staan, te ademen en te kijken naar wat écht belangrijk is.

Tijdens mijn 𝐊𝐢𝐧𝐭𝐬𝐮𝐠𝐢 𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐬 neem ik je mee met de achtergrond en geschiedenis van deze eeuwenoude Japanse kunstvorm, waarin barsten en breuken juist karakter geven. Ook deel ik over achterliggende Wabi Sabi filosofie: de schoonheid van het onvolmaakte en de kracht van herstel. Het herstellen van gebroken keramiek met goud benadrukt dat herstel tijd en aandacht mag vragen, en dat imperfectie een bron van kracht en schoonheid kan zijn. 

Een waardevolle metafoor voor de werkvloer, waarin acceptatie van verandering en groei centraal staan. Ideaal als ontspannend en inspirerend teamuitje of moment van bezinning binnen je organisatie. 

Ik ontvang graag kleine groepen (max. 8 personen) in mijn atelier in Tiel, maar kom voor een grotere groep ook met plezier op locatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op voor meer informatie!

0
Uw Winkelwagen
Your cart is empty.