Waardevolle verschillen

Waardevolle verschillen

waardevolle verschillen... Chinese vaasjes als inspiratie

Waardevolle verschillen

Deze twee Chinese vaasjes staan voor mij symbool voor de filosofie achter mijn geliefde Japanse kunstvorm Kintsugi.

Kintsugi is de kunst van het repareren van scherven van aardewerk met goud. Het voorwerp wordt zorgvuldig hersteld, verzoent zich met zijn verleden en wordt daarmee sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

Het linkervaasje doet mij denken aan de periode van onze jongste levensjaren.

Het vaasje heeft lichte gebruikssporen (lees: levenssporen). Het is wat vaal geworden en vertoont kleine krasjes na onze allereerste ervaringen. Een valpartij na onze eerste stapjes, afwijzing van een grotere broer of zus uit jaloezie, een ouder die gestresst reageert op onze huilbuien… Het zijn de eerste momenten die ons alert maken, waar we van leren, die ons vormen.

Het vaasje aan de rechterkant staat voor mij symbool voor ons leven op latere leeftijd.

De scheuren zijn zichtbaar aanwezig. Het zijn duidelijke littekens van het leven, opgedaan door uitdagingen. Door ziekte, liefdesverdriet, verlies van een dierbare, verbroken relaties of ruzies. Er is zelfs een kleine uitsparing, het gat is niet opgevuld. Maar toch is het vaasje prachtig, waardevoller en sterker dan ooit. Uniek.

Vaak proberen we pijnlijke momenten, zelfs de kleinste haarscheurtjes, te verbergen of te ontkennen. Kintsugi maakt ze zichtbaar en laat ze stralen, als een metafoor ter ondersteuning van ons eigen herstelproces.

Welk vaasje vind jij het mooist?

 

Ervaar de Kracht van Kintsugi

Wil je de kracht van de Kintsugi zelf ervaren? Tijdens mijn Kintsugi Workshops in Tiel, doorloop je de 10 stappen van het Kintsugi Ritueel. Een creatief en inspirerend proces vanaf het moment van breken, naar het herstel. En deze workshop kan meer zijn dan alleen een activiteit. Als je wilt, is het een reis van zelfontdekking, groei en empowerment.

Heb je vragen over Kintsugi als kunstvorm, filosofie of de Kintsugi Workshops (bijvoorbeeld als groepsactiviteit), neem gerust contact op.

Lieve groet, Rachel

PS: het rechter vaasje is met liefde en zorg door mij gebroken en met de moderne Kintsugi techniek hersteld. Ter inspiratie.

Expositie ‘Eenheid in verscheidenheid’

Expositie ‘Eenheid in verscheidenheid’

In de Agatha Kapel in Kapel-Avezaath is van 14 t/m 16 juni a.s. dagelijks tussen 12 en 17 uur, een expositie te zien van Manuela van den Bos, Jeannette van der Schaaf – Hofman en haar dochter Rachel van der Schaaf. De vernissage, officiële opening, vond op zondag 9 juni om 15.00 uur plaats en werd ingeleid door Gert van Otterloo. Vervolgens was er muzikale omlijsting door ‘Mr. Montis & Me’ met Frank Montis op Hammond orgel en zang door Rachel van der Schaaf.

Manuela werkt vanuit haar waarnemingen en ervaringen die zij met klei als materiaal omzet in abstracte keramische kunstvoorwerpen. Van Jeannette zijn abstracte, vaak kleurrijke schilderijen te zien. Ze maakt daarbij gebruik van verschillende materialen en technieken. Rachel symboliseert via Kintsugi, het met goud repareren van gebroken keramiek, de schoonheid van onze door ervaringen en levenslessen ontstane littekens. Zingeving is bij alle drie kunstenaars de bindende factor: het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven zelf of van grote gebeurtenissen die daarin plaatsvonden.

Wees welkom!

Start Kintsugi Workshops op nieuw geopende locatie

Start Kintsugi Workshops op nieuw geopende locatie

Het is zover! Na een flinke verbouwing heeft Golden Linings in Life haar eigen Kintsugi Art Galerie & Atelier geopend in Tiel. Vanaf eind juni vinden de Kintsugi Workshops plaats in dit mooie en lichte atelier aan de Lingedijk en het is vanaf nu mogelijk om aan te melden voor Kintsugi Workshops op een woensdag- of zaterdagmiddag in juni of juli 2024.

Dus ben je op zoek naar een unieke en betekenisvolle ervaring? Wil je jezelf onderdompelen in een eeuwenoude Japanse kunstvorm die niet alleen gebroken voorwerpen herstelt, maar ook de kracht van veerkracht en acceptatie viert?

Kintsugi, wat letterlijk “gouden verbinding” betekent, is zoveel meer dan alleen maar gebroken porselein repareren. Het is een techniek en filosofie die ons leert de breuken of beschadigingen niet te verbergen, maar de imperfecties juist onderdeel van het verhaal te maken. En deze workshop kan meer zijn dan alleen een activiteit; als je wilt, is het een reis van zelfontdekking, groei en empowerment.

Schrijf je hier in voor Kintsugi Workshops van Golden Linings in Life en ik hoop je snel te mogen verwelkomen en inspireren!

Liefs, Rachel

 

Kintsugi Workshop in De Stadsfabriek Tiel

Kintsugi Workshop in De Stadsfabriek Tiel

Kintsugi Art Workshop

Onlangs is ‘De Stadsfabriek’ in Tiel geopend, dé bruisende doe-plek voor nieuwe ideeën voor Tiel. In deze ‘maakplaats’ wordt gewerkt aan creatieve, innovatieve en verbindende ideeën, ook in samenwerking met lokale kunstenaars. 

Wat een leuke verrassing toen De Stadsfabriek mij vroeg om vanuit Golden Linings in Life een Kintsugi Workshop te geven! Op zaterdag 1 juni 2024 is het zover, dan staat er een workshop gepland waarbij ik zal ingaan op de historie van Kintsugi, de praktische toepassing en de achterliggende filosofie. Ook vertel ik iets over de traditionele technieken en uiteraard gaan we de moderne techniek met de deelnemers zelf toepassen. Stapsgewijs doorlopen we het reparatieproces, gelinkt aan de filosofie van Kintsugi. Er is tijd om te delen en uiteindelijk neemt iedereen een eigen uniek Kintsugi-item mee naar huis.

Kintsugi Workshop

Wil je ook een keer een Kintsugi Workshop van Golden Linings in Life volgen? Lees hier verder voor meer informatie of stuur een e-mail naar workshop@goldenliningsinlife.com voor de wachtlijst! Vanaf juni 2024 is na een verbouwing de Golden Linings in Life Galerie & Atelier klaar voor gebruik en starten daar nieuwe workshops. Zodra de workshopdata bekend zijn, dan ontvang je bericht. Leuk als je erbij bent!

De Vergeten Parel

De Vergeten Parel

Hoe de zoektocht van goede vriend Jakob naar een specifieke onvindbare muziektrack, op een net zo onvindbare LP, ook ook mijn zoektocht werd. En die van mijn beste vriend Frank.

De eerste keer dat ik het onbekende nummer te horen kreeg, viel me meteen de melancholie op. De warme vrouwenstem die wanhoop en liefde met elkaar liet afwisselen. Ondersteund door het welbekende getik het gekraak van grijs en versleten vinyl.

De song heeft altijd naamloos in de digitale playlist van Humanication gestaan, de organisatie waar ik verschillende trainingen heb gevolgd en waaraan ik via marketingwerkzaamheden verbonden ben. Regelmatig kreeg Jakob de vraag van trainees hoe de prachtige track heette en wie de zangeres was. Steeds moest hij hen het antwoord schuldig blijven. 

Jakob benaderde mij of ik niet via mijn muzikale netwerk een poging kon doen om een betere versie van het nummer te vinden. Dit vanwege de slechte kwaliteit, een oude opname van een versleten vinylplaat. Maar zonder naam van de artiest, titel, album of zelfs een online songtekst, leek het onmogelijk de oorsprong te achterhalen.

Hulplijnen

Ik riep de hulp in van radio-dj Lex Gaarthuis, hij had geen idee, maar mogelijk zijn collega-dj en grote vinyl-verzamelaar Gerard Ekdom wel. Gerard herkende het nummer niet en ook Rob Stenders had het nog nooit gehoord. Laat staan dat de heren wisten wie de zangeres was.

Toen vroeg ik mijn beste vriend en muzikant Frank (Montis) eens te luisteren. Hij zocht verder waar Jakob het na vele pogingen had opgegeven. Al zat er nauwelijks schot in, de zoektocht liet ons niet los. De plotse ingeving van Frank bleek het meest waardevol. Het zou volgens hem best wel eens kunnen gaan om Carolyn Franklin, een zus van de grote beroemde Aretha Franklin… 

Google, Spotify, YouTube, Shazam, alle plekken die gewoonlijk uitkomst bieden, kwamen met niets. Er waren wel wat platen van Carolyn Franklyn te vinden, maar nergens een LP met dit nummer. Tot er ergens diep verborgen in de krochten van het internet, een afbeelding van een platenhoes voorbij kwam die eventueel gelinkt kon worden aan de track die we zochten. Een LP “The first time I cried” genaamd. Maar helemaal zeker of dit klopte wisten we niet, want was de zangeres van de vergeten parel wel echt Carolyn Franklin? En ging het hier inderdaad om deze LP?

Carolyn kreeg een eigen zoekopdracht op het platform Discogs, maar er kwamen geen hits, de LP werd niet aangeboden. Maandenlang gebeurde er niets. Als Frank en ik eens een platenbeurs bezochten en navraag deden, deed het bij niemand een belletje rinkelen. Waarna we weer naar huis gingen met allerlei aanwinsten, maar zonder de desbetreffende LP.

Synchroniciteit

Op een zondagochtend opperde ik naar Oss te rijden, daar was een piepkleine platenbeurs. In de auto zei Frank: “Het zou toch wat zijn als we die plaat van Carolyn vinden, maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren.” Ik riep meteen dat we dat vooral niet moesten denken, je wist het tenslotte maar nooit. Eenmaal aangekomen en afgeleid door alles wat we aan muziek vonden, een lunch en de gesprekken, hadden we geen moment meer aan Carolyn gedacht. 

Ergens waren we klaar om te gaan, maar mijn intuïtie zei me toch nog even kort kijken bij de laatste stand. En al zoekende haalde ik ineens een donkergrijze hoes omhoog. Een groot betraand oog trok direct mijn aandacht. Het zou toch niet…? Links bovenin stond in wit de naam van Carolyn Franklin. Onder het oog met de witte traan in druppelvorm de tekst “The first time I cried”. Het stond er echt! 

De man achter het kraampje keek geanimeerd naar onze uitingen van ongeloof, verbazing, vertwijfeling en blijdschap. Hoe was het mogelijk… 

Carolyn ging uiteraard met mij mee naar huis. We draaiden als eerste het nummer “Why Must I Always Be The One” om dat laatste beetje twijfel weg te nemen. Het was het laatste nummer op kant A en het bleek ook echt inderdaad de verloren song te zijn. Alle nummers op deze plaat bleken pareltjes. Zo kreeg Jakob zijn verlossende antwoord. En Frank en ik kregen die dag weer eens een prachtige les van het universum, die van synchroniciteit. 

Eerbetoon aan Carolyn Franklin

Onlangs hebben Frank en ik, als muzikaal duo Mr. Montis & Me, “Why Must I Always Be The One” nieuw leven ingeblazen. Omdat we zo graag samen muziek maken en het zo’n bijzonder nummer vinden. Omdat we hiermee nog meer nagenieten van de zoektocht naar deze plaat én de bewezen kracht van synchroniciteit. Maar we delen haar muziek ook als eerbetoon aan Carolyn Franklin. De zangeres die altijd in de schaduw stond van haar wereldberoemde zus. De zangeres die met haar eigen warme maar heldere geluid een prachtige plaat maakte. Een plaat die simpelweg in de vergetelheid is geraakt. Je luistert onze versie hier.

Opdat we deze parel van Carolyn Franklin niet vergeten en nog meer mensen ervan kunnen laten genieten.

~ Rachel van der Schaaf

 

 

0
Uw Winkelwagen
Your cart is empty.